Lecţia_21.2

Să citim:

Sibiu, 11 august 2009
Dragă bunicule,

Trebuie neapărat să-ţi scriu. Numai tu poţi să înţelegi ce fericită sunt. Astăzi s-a întâmplat ceva extraordinar. Am făcut o călătorie în timp. Nu mă crezi? O să vezi când ne întoarcem acasă. Am dovezi. Eşti mirat, nu-i aşa? Ce dovezi am? Oase de animale preistorice, bucăţi de marmură din statui antice, manuscrise din Evul Mediu împodobite cu miniaturi, tablouri ale unor pictori celebri din Renaştere şi din Baroc, unelte din secolul al XVIII-lea. Încă nu înţelegi, nu-i aşa?
Atunci să-ţi spun că suntem la Sibiu şi am vizitat muzeul Brukenthal şi am o mulţime de ilustrate. E extraordinar! Trebuie să-ţi povestesc şi ţie. Mai întâi trebuie să ştii că secţiile muzeului sunt în mai multe locuri din oraş. După părerea mea, asta e foarte bine, pentru că, mergând de la una la alta, ai timp să te gândeşti la ce ai văzut şi ţii minte mai bine totul.
De obicei, oamenii merg mai întâi la Palatul Brukenthal situat chiar în piaţa centrală a oraşului. Aici se pot vizita expoziţii permanenete precum: Sculptura transilvăneană, Artă medievală, Expoziţia de covoare, Pictura italiană, Pictura flamandă şi olandeză, Capodopere ale Colecţiei Brukenthal. Dar există şi expoziţii temporare, cum sunt cele organizate în Cabinetul de cartografie unde se vernisează patru-cinci expoziţii pe an. Eu am fost impresionată mai ales de colecţia de pictură al cărei iniţiator a fost baronul Brukenthal în perioada în care a fost cancelar aulic al Transilvaniei la curtea din Viena. Această funcţie i-a fost dată de împărăteasa Maria Tereza.
Tot la Palat, într-o curte interioară, poate fi vizitată Biblioteca Brukenthal. Aici sunt expuse aproximativ 30.000 de cărţi care datează din secolele XVI-XVIII şi au fost tipărite în cele mai vestite tipografii din Europa. Aş fi vrut să stau mai mult printre ele, dar ştiam că la câteva străzi distanţă mă aşteaptă Muzeul de Istorie a Farmaciei.
A fost nemaipomenit! Să vezi dulapuri vechi de sute de ani pline cu borcane şi cutii pe care scrie în latină şi în germană, pereţii plini de vase în care erau preparate medicamentele, balanţe... Pe mese sunt tot felul de unelte de zdrobit şi de măcinat. Dar cel mai neaşteptat lucru a fost întâlnirea cu fondatorul homeopatiei, Samuel Hahnemann, care a fost adus la Sibiu în 1777 de baronul Samuel von Brukenthal. Custodele muzeului a fost foarte amabil şi, văzând că mă interesează, mi-a răspuns la toate întrebările. Un singur lucru nu am reuşit: să-l fac să-mi deschidă un flacon sau măcar o cutie cu medicamente. N-am avut voie nici măcar să le ating. În schimb mi-a dat o listă de site-uri unde pot să aflu informaţii despre istoria farmaciei.
Abia aştept să le citim împreună şi să-ţi povestesc mai multe despre Brukenthal. Spune-i bunicii că am şi pentru ea ceva foarte interesant.
Vă îmbrăţişez cu drag,
Silvia

 

Completează:
Să înţelegem:

Sibiu,
Dragă bunicule,

Trebuie să-ţi scriu. Numai tu poţi să înţelegi sunt. Astăzi s-a întâmplat ceva . Am făcut o călătorie în timp. Nu crezi? când ne întoarcem acasă. Am . Eşti mirat, ? Ce dovezi am? Oase de animale , bucăţi de marmură din statui , manuscrise din Evul Mediu împodobite , tablouri ale unor celebri din Renaştere şi din Baroc,