Mama: Alo, Mirela?
Fiica: Da, mamă.
Mama: Te sărut, draga mea. Ce mai faci? Cum te simţi?
Fiica: Mulţumesc. Sunt mai bine acum. Mi-a revenit pofta de mâncare.
Mama: Slavă Domnului! Dar ai grijă ce mănânci. Şi cât manânci. Fii atentă că nu trebuie să creşti în greutate mai mult de 12 kg.
Fiica: Da, ştiu asta. Mi-a spus şi doctorul. Sper să pot să mă abţin. Uneor e destul de greu.
Mama: Încearcă să mănânci mai multe legume. Nici nu îngraşă, şi au şi multe vitamine şi minerale. Şi în loc de dulciuri, mănâncă fructe. E mult mai sănătos şi pentru bebeluş.
Fiica: Ce bine ar fi dacă ai fi tu aici să găteşti şi să faci piaţa.
Mama: Vrei să cer un concediu fără plată?
Fiica: Nu, mamă, nu e cazul. Pot să am grijă şi singură. (Strănută)
Mama: Alo, Ioana?
Fiica: Da.
Mama: De ce strănuţi? Sper că nu ai răcit! Sau, Doamne fereşte, ai făcut vreo gripă.
Fiica: Nu, mamă, te rog să te linişteşti. Am măturat puţin în curte şi ştii că eu strănut de la praf.
Mama: Te rog să fii foarte atentă! Nu cumva să răceşti! Ştii că nu ai voie să iei antibiotice. Şi nu cumva să iei medicamente fără să întrebi medicul de familie.
Fiica: Da, mamă, ştiu toate astea. Am citit multe despre sarcină. Am şi cărţi, citesc şi de pe internet. Mi-a dat medicul de familie două adrese unde găsesc informaţii foarte bune.
Mama: Foarte bine!
Fiica: Ştii, mamă, am vorbit cu Andrei dspre nume. Şi ne-am înţeles. Dacă e băiat îl va chema Alexandru, ca pe bunicul din partea tatălui şi dacă e fetiţă... Ghici? Îi dăm numele tău.
Mama: Mulţumesc, dragii mei! Dar nu trebuie. Poate vă plac alte nume.
Fiica: Dar lui Andrei chiar îi place Marta! Şi Victor e de acord.
Mama: Bine, dragii mei! Cum vreţi voi! Mai vorbim deseară. Mă suni tu. Bine?
Fiica: Bine, mamă! Te sărut!
Mama: Ai grijă de tine.
(o vocve)
Testul de sarcină
In prezent, pentru a afla dacă sunt sau nu însărcinate, multe femei utilizează un test de urină care are avantajele că este relativ ieftin, usor de folosit şi poate fi aplicat acasă fără asistenţă medicală. Daca rezultatul este pozitiv – rezultatul fiind interpretat potrivit instrucţiunilor din prospectul testului de sarcină -, trebuie să vă programaţi cât mai curand la o consultaţie ginecologică. Medicul va confirma diagnosticul printr-un test de sânge şi printr-o examinare. [...]
Testele de urină au o fidelitate mare, în general situată între 97% şi 99%. Daca însă testul nu este aplicat corect, fidelitatea scade. Trebuie verificat ambalajul, ca în cazul oricarui produs, pentru a vedea daca testul este în termenul de garantie, altfel el îşi pierde fidelitatea. Majoritatea testelor recomandă să se repete procedura peste câteva zile, pentru a diminua probabilitatea de eroare. Indiferent de rezultat, pentru mai multă siguranţă vă puteţi adresa medicului. (www.suntgravida.ro)
(o voce)
Alimentaţia în timpul sarcinii
O gravida trebuie să mănânce în primul rând cât mai sănătos şi mai variat. Regimul alimentar al gravidei nu trebuie să difere prea mult de cel dinaintea sarcinii, dar va conţine toate principiile nutritive: proteine (carne, peşe, ouă), glucide (dulciuri, cereale şi paste făinoase), grăsimi (unt, ulei, margarină), săruri minerale (calciu, fosfor, fier) şi vitamine.
Iată un plan alimentar pentru o zi.
1. Cartofi, pîine integrală, orez, fulgi de cereale trebuie să constituie elementul principal al meselor zilnice ale femeilor gravide. Se recomandă 8 porţii (o porţie reprezintă o felie de pâine din grâu integral, o ceaşcă de cereale; o jumătate de cană de paste sau orez)
2.Carne de vită,porc,pui sau peşte,ouă, fasole, soia, linte alune. Se recomandă aproximativ 3 porţii a câte 150-200
3. Lactate. Se recomandă aproximativ 4 porţii (o porţie reprezintă o cană cu lapte, 50 g brânză, 1 cană cu iaurt simplu sau 1,5 căni cu brânză de casă). A se evita branzeturile moi, din lapte nepasteurizat şi laptele nefiert sau nepasteurizat.
4.Legume si fructe (sfeclă, varză, morcovi, conopidă,vinete, ardei capia, dovlecei, roşii, mere, caise, banane, piersici, ananas, prune, cireşe, grapefruit, portocale, căpşuni, zmeură). Se recomandă 500 g fructe pe zi, adică 2-4 porţii ,iar legumele se recomandă 4 porţii.
5.Grăsimi,uleiuri şi dulciuri. Se recomandă să se consume doar ocazional
Alimente nerecomandate în timpul sarcinii
A manca variat şi echilibrat este numai o parte din ceea ce trebuie să faca o gravidă. Este la fel de important să ştim ce alimente sunt de evitat în perioada de sarcină din meniul zilnic.
1. Fructe sau legume proaspete nespălate.
2. Lapte nepasteurizat, branză feta, brie, Roquefort, camembert, branza de capră
4. Lapte nefiert
5. Ouale crude,maioneza
7. Îndulcitorul numit aspartam
8. Ficatul în exces
9. Mancarea de tip fast-food,carnea de porc,pui,vita insuficient preparată, cârnaţi, parizer, salam
10. Varza de Bruxelles deoarece este o potenţială sursă de bacterii, precum salmonela.
12. Cafea şi alte băuturi ce conţin cofeină
13. Alimentele sarate. În ultimele două săptămâni de sarcină gravida să mănânce pe cât posibil nesărat, pentru a evita reţinerea de apă.
14. Alimente care produc alergii (alergene): gălbenuş de ou, căpşuni, peşte, alune. Dacă membrii familiei dumneavoastră sunt alergici la anumite tipuri de alimente cel mai bine ar fi să vă feriţi de acestea.
15. Plante medicinale: coada şoricelului, obligeana, pelin, ienupăr, rostopască, salvia, cimbrul, patrunjelul, levănţica, scorţisoara, care cresc riscul de avort spontan
17. Alcoolul. Femeile însarcinate trebuie să elimine complet alcoolul în timpul sarcinii. Chiar şi consumul moderat de alcool poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului
18. Apa din fântâni sau izvoare nefiartâ în prealabil
19. Carnea care nu este foarte bine fiartă sau prăjită prezintă risc de infectare cu salmonella sau E Coli. (text adaptat după www.i-medic.ro)