Vorbiti Romaneste   Acasa | Contact
Cursuri de limba română | Cursuri de orientare culturală | Manual| Materiale audio| Resurse multimedia | Linkuri utile | Descrierea proiectului
Materiale audio
1. VIII. Corpul
1. IX. Alo! Taxi?
1. X. La doctor
1. XI. Recapitulare. Evaluare. Primul nivel
2. XII. La gara
2. XIII. In tren
2. XIV. La hotel
2. XV. In oras
2. XVI. Recapitulare partiala. Al doilea nivel
2. XVII. Familia
2. XVIII. In sat
2. XIX. Maine voi fi acasa
2. XX. Recapitulare. Evaluare. Al doilea nivel
3. XXI. Vesti importante
3. XXII. Alegeri importante
3. XXIII. Pregatiri de concediu
3. XXIV. Probleme cu masina
3. XXV. Recapitulare partiala. Al treilea nivel
3. XXVI. La banca
3. XXVII. La muzeu
3. XXVIII. In Carpati
3. XXIX. Un nou loc de munca
3. XXX. Recapitulare. Evaluare. Al treilea nivel
 

 

 


Descarca

XXVI. La bancă  

(o voce)

Cardul de credit Cardul de credit reprezintă un împrumut, aflat permanent la dispoziţia clientului. Suma maximă care poate fi obţinută cu ajutorul cardului este numită de bănci - limită de credit. Aceasta scade pe măsură ce banii sunt utilizaţi şi se reîntregeşte o dată cu rambursarea. Cardul poate fi folosit de client după cum doreşte. Acesta poate efectua diverse plăti la magazinele care acceptă cardurile sau, pur şi simplu, poate retrage numerar de la bancomate.
Prin natura sa, cardul de credit este, însă, un produs destinat facilitării plăţilor la comercianţi şi, mai puţin, utilizării în scopul retragerii de numerar de la bancomate. Diferenţierea se observă în mod evident. Trebuie doar să luăm în calcul nivelul net superior al comisioanelor la retragerea de numerar în comparaţie cu cardurile de debit. În plus, majoritatea băncilor percep dobânzi pentru sumele retrase în numerar de pe cardurile de credit, din momentul efectuării operaţiunii. Cardurile de credit sunt emise în general în lei. Există însă bănci unde deţinătorii de card pot opta pentru carduri în valută. O asemenea opţiune este recomandată celor care călătoresc frecvent în străinătate, întrucât utilizarea în ţară a unui cârd emis în valută va fi însoţită de un comision de conversie de 2% din valoarea tranzacţiei.    

(o voce)

Dicţionar financiar Credit Suma de bani acordată de o bancă în calitate de împrumutător (creditor) unei persoane fizice sau juridice în calitate de împrumutat (debitor), pe o anumită perioadă de timp, cu o anumită destinaţie, contra unei dobânzi. Creditul bancar se acorda contra unor garanţii şi în baza unor contracte încheiate între părţi, care reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor.   Dobânda Suma pe care un împrumutat (debitor) o plăteşte unui împrumutător (creditor), pentru banii împrumutaţi pe o anumită perioadă. Ea poate fi fixă pe toată perioadă, sau variabilă. Banca poate să aibă atât calitatea de împrumutat, cât şi de împrumutător, ea trebuind să plătească/încaseze dobânda pentru sumele luate/date cu împrumut. Pentru creditele acordate, banca percepe o dobândă activă, iar pentru depozite plăteşte o dobândă pasivă.