Vorbiti Romaneste   Acasa | Contact
Cursuri de limba română | Cursuri de orientare culturală | Manual| Materiale audio| Resurse multimedia | Linkuri utile | Descrierea proiectului
Materiale audio
1. VIII. Corpul
1. IX. Alo! Taxi?
1. X. La doctor
1. XI. Recapitulare. Evaluare. Primul nivel
2. XII. La gara
2. XIII. In tren
2. XIV. La hotel
2. XV. In oras
2. XVI. Recapitulare partiala. Al doilea nivel
2. XVII. Familia
2. XVIII. In sat
2. XIX. Maine voi fi acasa
2. XX. Recapitulare. Evaluare. Al doilea nivel
3. XXI. Vesti importante
3. XXII. Alegeri importante
3. XXIII. Pregatiri de concediu
3. XXIV. Probleme cu masina
3. XXV. Recapitulare partiala. Al treilea nivel
3. XXVI. La banca
3. XXVII. La muzeu
3. XXVIII. In Carpati
3. XXIX. Un nou loc de munca
3. XXX. Recapitulare. Evaluare. Al treilea nivel
 

 

 


Descarca

XXVIII. În Carpaţi

(o voce)

Valea Prahovei

Una dintre regiunile turistice cele mai renumite din Munţii Carpaţi, Valea Prahovei este situată în partea de sud-est a României, în mijlocul Munteniei, în bazinul superior şi mijlociu al râului Prahova şi o parte a bazinului Ialomiţei. Ea se invecineaza la sud cu judeţele Ilfov şi Ialomiţa; la vest cu Damboviţa; la nord cu Brasov; la est cu judeţul Buzău şi cu Muntii Bucegi. Are o suprafaţă: 4.716 km2 (respectiv 2 % din teritoriul ţării). Refieful variat, conţine în proporţii egale munţi,dealuri şi câmpii. Valea Prahovei îşi are punctul de origine sub Piatra Mare, formând între Predeal şi Câmpina, unul dintre cele mai impresionante defilee din România, lucru accentuat de abruptul stâncos al Bucegilor, cu o diferenţă de nivel faţă de Valea Prahovei de peste 1000 m. De-a lungul acestei văi sunt situate staţiunile Breaza, Sinaia, Buşteni şi Azuga, toate potrivite pentru sporturile de iarnă sau pentru excursiile montane din celelate sezoane.

Influenţată de relief şi aşezare, Valea Prahovei, are în sud un caracter temperat continental de silvostepă, dealuri şi coline, iar în nord, în munţi, un caracter mai aspru, cu vânturi ce bat din nord şi nord-est. Temperatura medie anuală este de 2°C la altitudini mari şi depăşeşte 10°C în regiunile joase de câmpie. Cea mai călduroasă lună a anului este luna iulie, iar cea mai rece luna este ianuarie. În zona Prahovei precipitaţiile atmosferice cresc gradat din zona de câmpie 550-600 milimetri pe metru patrat, la 700-900 milimetri pe metru patrat în regiunea de deal, ajungând în masivele înalte la 1200-1300 milimetri pe metru patrat annual. Verile sunt răcoroase, toamnele lungi şi blânde, iar iarna sun vânturi puternice. În Bucegi şi Piatra Craiului se întâlneşte climatul alpin cu temperaturi medii anuale sub 2°C, iar precipitaţiile sunt puţine. Iarna stratul de zăpadă poate atinge chiar grosimea de 130 cm, la fel de bine cum poate exista lipsă totală a stratului de zăpadă.

(după www.pensiunivaleaprahovei.ro)

(o voce)

Trei trasee către Vârful Babele

Primul traseu:

Din Buşteni (altitudinea de 883 m), traseul începe pe poteca marcată cu triunghi albastru pe văile Urlătoarea Mică şi Urlătoarea Mare până în apropiere de cantonul Jepi. În continuare o potecă de legătură marcată cu triunghi roşu până sub Vârful Ciocârlia la altitudinea de 2025m, unde întâlneşte drumul marcat cu banda galbenă care urmează linia telefonică până la cabana Babele. Durata este de circa 5 ore. Traseul Buşteni - cantonul Jepi este recomandat de parcurs doar vara.

Al doilea traseu:

Din Buşten i –pe poteca marcată cu cruce albastră se ajunge pe Valea Caraimanului (Valea Jepilor) la cabana Caraiman situată la altitudunea de 2025m şi de aici la cabana Babele. Traseul este recomandat doar vara. Durata este de circa 4 ore. Drumul traversează o rezervaţie ştiinţifică şi se poate parcurge doar cu autorizaţie de la Comisia Monumentelor Naturii.
Al treilea traseu:

Din Sinaia – se merge până la Hotelul Alpin la Cota 1400 apoi pe traseul marcat cu banda roşie, pe la Cabana Valea cu Brazi la altitudinea de 1510m. Urmează Piatra Turcului, Valea Zgarburei până la cabana Vârful cu Dor la 1885m. De aici se urmează traseul marcat cu banda galbenă, paralel cu linia de telefon, pe la cabana Piatra Arsă la alt. 1950 până la cabana Babele. Durata este de 5 ore.

(după Ghidul Cabanelor de Gh. Epuran 1964)