Vorbiti Romaneste   Acasa | Contact
Cursuri de limba română | Cursuri de orientare culturală | Manual| Materiale audio| Resurse multimedia | Linkuri utile | Descrierea proiectului
Materiale audio
1. VIII. Corpul
1. IX. Alo! Taxi?
1. X. La doctor
1. XI. Recapitulare. Evaluare. Primul nivel
2. XII. La gara
2. XIII. In tren
2. XIV. La hotel
2. XV. In oras
2. XVI. Recapitulare partiala. Al doilea nivel
2. XVII. Familia
2. XVIII. In sat
2. XIX. Maine voi fi acasa
2. XX. Recapitulare. Evaluare. Al doilea nivel
3. XXI. Vesti importante
3. XXII. Alegeri importante
3. XXIII. Pregatiri de concediu
3. XXIV. Probleme cu masina
3. XXV. Recapitulare partiala. Al treilea nivel
3. XXVI. La banca
3. XXVII. La muzeu
3. XXVIII. In Carpati
3. XXIX. Un nou loc de munca
3. XXX. Recapitulare. Evaluare. Al treilea nivel
 

 

 



Descarca

XXIX. Un nou loc de muncă

(o voce)

Cum aplicăm prin email pentru un loc de muncă
Când aplici pentru un loc de muncă prin email, în corpul mesajului scrie clar datele tale de identificare şi contact (numele complet, număr de telefon şi adresa email), nu te baza pe faptul că "au adresa mea de email din mesajul trimis de mine"; de cele mai multe ori angajatorii colectează mesajele în fişiere sau pur şi simplu le listează, ulterior vor constata că nu mai au datele tale de contact.
Tot aici, în introducere, identifica locul de muncă pe care îl vizezi şi adăugă un fragment din scrisoarea ta de intenţie însă nu mai mult de un paragraf.
Reciteşte şi verifică mesajul eliminând greşelile logice, gramaticale şi de scriere ce se pot strecura. Dacă ai posibilitatea pune o altă persoană să citească mesajul.
Fii clar şi concis în afirmaţii. Introducerea nu trebuie să fie mai lungă de 2 sau 3 paragrafe scurte.
Include denumirea locului de muncă vizat în subiectul mesajului. (Ex: pentru postul de agent vânzări) altfel riscaţi că mesajul să fie şters din greşeală.
Trimite mesajul de la o adresă ce denotă un ton de seriozitate. Nu trimite mesajul de angajare de la adrese de tipul hotgirl20045@... sau seximarius@... .
Dacă anunţul solicita CV-ul sau scrisoarea de intenţie că "attachment", trimite CV-ul că fişier MSWord sau PDF şi nu într-un format nepopular. Dacă nu se solicita un CV poţi să trimiţi că text conţinutul acestuia în corpul mesajului, la sfârşit, marcându-i corespunzător începutul. CV-ul ataşat poate fi pierdut, angajatorul listând mesajul fără fişierele ataşate.
Dacă angajatorul solicita explicit să completezi un formular specific, descarca de la adresa indicată formularul, completeaz-l şi apoi ataşează-l mesajului tău.
(după http://www.lucrez.ro)

B. (o voce)

Cum să contactez un angajator la telefon?
Primul contact este întotdeauna foarte important. Trebuie să îl convingeţi pe angajator că sunteţi persoană pe care o cauta şi că merită să vă cheme la un interviu. Nu încercaţi să păreţi disperat după locul de muncă respectiv, limitaţi-vă la a vă manifesta doar intenţia de a lucra pentru respectivă firmă.
Multe anunţuri de locuri de muncă invită candidaţii să telefoneze în general cu scopul de a stabili data unui viitor interviu. Sunaţi cât mai repede cu putinţă din momentul apariţiei anunţului.
Pregăteşte-te înainte de a suna
Trebuie să te gândeşti bine la ceea ce o să spui. Pregăteşte o listă scurtă cu câteva întrebări despre locul de muncă. Întrebările ar trebui să fie referitoare la aspecte care nu au fost cuprinse în anunţ.
Nu întrebaţi lucruri deja cunoscute, veţi da dovadă de superficialitate şi neatenţie. Câteva sugestii ar putea fi: îndatoriri, cerinţe de vârstă, experienţă, calificări, locaţia locului de muncă şi binenteles cum să aplici.
Ţine o copie a CV-ului la îndemână
Vei face o impresie proastă dacă vei fi întrebat "Când aţi absolvit facultatea?" şi veţi răspunde "cred că în 97 sau în 98, a trecut mult timp de atunci..."
Ţine la îndemână un pix şi hârtie
Mai mult ca sigur îţi vor fi transmise anumite date (locul şi data interviului etc) şi nu vrei să fi nevoit să spui "aşteptaţi vă rog puţin să iau o foaie de hârtie". Nu este lipsit de politeţe că în cazul în care persoană cu care vorbiţi nu s-a prezentat să întrebaţi cu cine aţi stat de vorbă. Atenţie, în cazul în care anunţul specifică numele unei persoane de contact este indicat să solicitaţi să vorbiţi cu această sau să întrebaţi în cazul în care veţi vorbi cu altcineva dacă este necesar să sunaţi ulterior pentru a discuta cu persoana de contact.
Aşezaţi-vă la telefon
Verificaţi dacă anunţul specifică un interval orar în care să sunaţi.
Vorbiţi clar şi concis.
Vorbiţi cu încredere.
Opriţi televizorul şi nu sunaţi de pe strada pentru a evita să fiţi întrerupt.
Terminaţi prin a mulţumi persoanei cu care aţi vorbit.
(după http://www.lucrez.ro)

C. (o voce)

Despre negocierea salariului
Ai ajuns la interviu, te descurci de minune şi deodată îţi aduci aminte de acel capitol dificil de discutat, la care de cele mai multe ori ai ieşit în pierdere...banii!
În primul rând, acesta nu este un subiect pe care să îl abordezi tu direct. Dar poţi conduce discuţia astfel încât angajatorul să îşi dorească să lucreze cu tine, convingându-se de calităţile tale, şi să se întrebe cât l-ar costa asta. Sau îţi poate propune de la început o sumă plafon cu care e dispus să îl plătească pe ocupantul acelei poziţii. Chiar dacă ţi se pare inadmisibil salariul, nu dispera, negocierea salariului abia începe.
Fă-ţi temele şi mergi la interviu având în minte un maxim şi un minim salarial care se acordă în general acelui ansamblu de responsabilităţi şi la alte companii de calibru asemănător. Încearcă să foloseşti un ton politicos şi detaşat, nu te implica afectiv în negocierea salariului. Altfel, angajatorul va resimţi interesul tău pentru bani ca pe o dovadă de superficialitate şi oportunism. O dată ce te-ai convins că angajatorul fie nu vrea sau nu poate să ofere un salariu mai consistent, nu te da bătut, crezând că nu mai ai pentru ce luptă.
În locul banilor poţi obţine o serie de alte avantaje, mai uşor de acordat de către angajator, dar la fel de folositoare pentru tine. Printre aceste facilităţi se numără: bonuri de masă, zile în plus la concediul de odihnă, posibilitatea unei promovări rapide, condiţii mai bune de lucru, deplasări decontate de firma, posibilitatea de a avea un asistent, de a schimba denumirea postului într-una mai avantajoasă pentru angajat (de exemplu, în loc de secretară să se numească asistenta), posibilitatea de a lucra acasă, şcolarizare plătită parţial său integral etc. Gândeşte-te că multe dintre aceste concesii nu înseamnă mare lucru pentru bugetul firmei, unele chiar nu costă nimic.
Mai mult, dacă te arăţi dispus să accepţi salariul pe care ţi-l oferă la interviu, cu condiţia unei evaluări a activităţii într-un interval de 4-6 luni în vederea promovării, angajatorul va înţelege că îţi doreşti un viitor în firmă şi vrei să contribui cu adevărat la evoluţia acesteia. Poţi chiar să-i propui să te lase la lucrezi la domiciliu un anumit număr de zile pe lună, stabilite sau nu de comun acord. De asemenea, poţi să-i ceri un birou mai mare, un program mai flexibil (începi lucrul mai târziu şi, eventual, îl continui acasă etc.) sau o serie de facilităţi precum maşina, telefon mobil, locuinţa etc. în funcţie de cerinţele postului.
Greşeli frecvente la negocierea salariului
Pe parcursul negocierii salariului, fă tot posibilul să nu comiţi greşelile comune situaţiilor de acest fel:

  • canalizează dialogul spre tot ce poţi oferi tu angajatorului tău dacă vei ocupa acea poziţie
  • nu te duce la interviu fără să ştii cum sunt apreciate financiar responsabilităţile presupuse de psotul ţintit
  • este de datoria angajatoului să demareze discuţia despre drepturile salariale ale viitorului angajat; nu evita subiectul atunci când se deschide
  • păstrează, pe tot parcursul discuţiei, o poziţie echilibrată şi demonstreza că îţi cunoşti atât calităţile cât şi lipsurile
  • încearcă să obţii beneficii care să acopere deficitul de bani; gândeşte-te că poate fi chiar mai avantajos pentru tine
  • nu te enerva, nu lua negocierea că pe un afront personal şi o desconsiderare a ta de către angajator; poţi oricând să refuzi oferta acestuia
  • nu încerca să obţii un salariu mai mare declarând câştiguri mai mari la slujbele tale anterioare; un specialist cunoaşte concurenţă şi ştie ce nivel salarial are
  • ţine minte că scopul negocierii nu este să-ţi satisfaci orgoliul, ci să obţii o ofertă cât mai bună, aşa că nu încerca să îl enervezi pe partener cu discuţii neadecvate sau nepoliticoase
"ce-i în mâna nu-i minciună" sau, mai bine zis, contează ce e scris, semnat şi parafat; nu te lasa amăgit de promisiuni fără termen de îndeplinire sau fără o dovadă scrisă.
(după http://www.lucrez.ro)